Nieuwsbrief April 2022
Ontwikkelingen bij Vivendo
Het is alweer een jaar geleden dat we onze laatste nieuwsbrief hebben verzonden. Door Corona, de tijdelijke verhuizing, de bouwplannen, de komst van Melissa en de drukte op de woning- en hypotheekmarkt is het er gewoon niet van gekomen om nieuwsbrieven uit te geven. Met deze nieuwsbrief willen we een nieuwe start maken om periodiek een nieuwsbrief uit te brengen met de meest actuele informatie en ontwikkelingen.
De bouw van het Dorpshuis in Braamt verloopt voorspoedig. De contouren van ons nieuwe kantoor met 6 werkplekken en 2 spreekkamers zijn al goed zichtbaar. De planning is dat rond week 44 (eind oktober 2022) ons kantoor klaar is. We verwachten dat de realisatie van de spreekkamers, het plaatsen van de keuken en het afwerken van de wanden en de vloeren dan gereed is.
Melissa Helthuis
Ons team is inmiddels uitgebreid met Melissa Helthuis. Zij is vorig jaar zomer ons team komen versterken als Commercieel medewerkster.
Na haar secretaresseopleiding heeft ze een paar keer stage bij ons gelopen en dit beviel van beide kanten zo goed dat ze bij ons in vaste dienst is gekomen. Ze heeft de afgelopen maanden haar diploma's behaald en mag nu ook zelfstandig klanten adviseren.
Haar werkzaamheden variëren van het maken van verzekeringsoffertes tot de complete schadeafhandeling. Daarnaast zorgt ze voor het compleet maken en controleren van de hypotheekdossiers voordat deze naar de bank gaan.
We zijn blij met de uitbreiding van ons team met deze enthousiaste en energieke collega.
Zonnepanelen
Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak leggen. Een goede manier van energie besparen! Er zijn verzekeringsmaatschappijen welke dit standaard meeverzekeren, maar er zijn ook maatschappijen waar dit apart meeverzekerd dient te worden. Daarom willen wij graag weten, als je na het afsluiten van de verzekering, zonnepanelen hebt aangeschaft. Hetzelfde geldt voor een uitbouw of overkapping aan jouw huis. Stuur ons even een kort berichtje met een foto en wij pakken het op!
Hypotheken
Wil je binnenkort de financiering van je nieuwe woning regelen, heb je verbouwplannen of wil je jouw hypotheek aanpassen om eerder met pensioen te gaan? Natuurlijk wil je dan de beste hypotheek met een aantrekkelijke maandlast. De meest voor de hand liggende keuze is misschien om naar je eigen bank te gaan. Maar weet dat de meeste banken alleen advies geven over hun eigen producten. Daarom is het best slim om te kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wij zijn onafhankelijk en doen zaken met bijna alle hypotheekaanbieders. Zo krijg jij de best passende hypotheek. Neem gerust contact met ons op via 0314-200 150
Rookmelders zijn verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat je in jouw woning op elke verdieping ten minste één goed functionerende rookmelder hangt. Dit was al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar dit wordt nu uitgebreid naar alle woningen.
Rookmelders redden levens. Als we slapen ruiken we geen rook, daardoor overlijden er gemiddeld meer dan dertig mensen per jaar als gevolg van een woningbrand. Dit aantal kan omlaag als er in elk huis rookmelders hangen. Daarom heeft de regering vorig jaar besloten dat alle huizen vanaf 1 juli 2022 een rookmelder moeten hebben op iedere verdieping van de woning. Naast dat het verplicht wordt, is het vooral belangrijk rookmelders op te hangen voor de veiligheid van jou en je gezin!
Wat is een goede rookmelder?
Een goede rookmelder herken je aan het Europese keurmerk EN 14604, deze voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Kies bij voorkeur voor rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat. Deze zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar dat verdien je snel terug. Het is vanaf 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping van je huis ten minste één rookmelder op te hangen, maar het is nog veel veiliger om iedere (slaap-)kamer te voorzien van een rookmelder. De juiste bevestigingsplaats van een rookmelder aan het plafond is tenminste een halve meter vanaf de muur of vanuit de hoek. Let op dat de rookmelder niet op de tocht hangt of in de buurt van mechanische ventilatie.
Koopwoning versus huurwoning
Een goedgekeurde rookmelder kost ongeveer drie tientjes. Als je een koopwoning hebt, ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders. Woon je in een huurwoning, dan moet de woningcorporatie of de huurbaas zorgen voor het plaatsen van rookmelders in de woning.
Brandverzekering
Verzekeraars zijn net als de brandweer groot voorstander van rookmelders. Rookmelders helpen namelijk om brand- en roetschade te beperken. Als er na 1 juli 2022 brand ontstaat in je woning en je hebt nog geen rookmelders, ben je dan wel verzekerd? Voorlopig nog wel. Verzekeraars zullen stapsgewijs de voorwaarden aanpassen als niet aan de preventie verplichtingen wordt voldaan.
Makelaardij
Momenteel staat bij ons de woning aan de Professor Wöbelstraat 35 ’s-Heerenberg in de verkoop.
We verwachten binnenkort een leuke hoekwoning in Silvolde in de verkoop te krijgen.
Hiervoor kun je Funda of onze website www.vivendomakelaardij.nl in de gaten houden.
Wil je graag ons nieuwe aanbod in je mailbox ontvangen nog voordat de woning op Funda verschijnt? Vul dan gratis een zoekopdracht via onze website in.
De woningmarkt in 2022
De huidige woningmarkt is nog nooit zo hectisch geweest als de laatste paar jaren. De komende tijd lijkt het rustiger te worden op de woningmarkt, waardoor de extreme prijsstijgingen mogelijk tot het verleden gaan behoren. Ook de stijgende hypotheekrente zal de woningmarkt meer rust geven. Door deze ontwikkelingen wordt het kopen van een huis weer leuk, omdat je meer kans maakt op een woning en niet meer één van 10 bieders bent.
In de huidige woningmarkt is bieden boven de vraagprijs eerder regelmaat dan uitzondering. Als aankoopmakelaar kunnen wij hierbij ondersteunen. Wij beschikken over software en data waar we de daadwerkelijke koopsom en het percentage van het overbieden kunnen zien zodra een woning van eigenaar is gewisseld. Deze kennis kunnen wij weer gebruiken voor onze aankoopdiensten.
Door Corona zijn we meer thuis gaan werken, waardoor er meer vraag is naar grotere woningen met ruimte voor thuiswerkplekken. Daarnaast zien wij dat vooral 50 plussers die nog een aantal jaren moeten werken, nu alvast de rust van de Achterhoek opzoeken en de laatste arbeidsjaren nog 1 of 2 keer in de week naar hun werk in het drukkere westen van het land reizen. Deze kopers hebben vaak een flink budget en zoeken vooral in de Achterhoek naar het prijssegment boven de € 400.000,- Door verkoop van hun woning in het Westen hebben ze vaak genoeg middelen om flink over de vraagprijs heen te bieden, waardoor deze kopers de biedingsstrijd winnen in onze regio, omdat ze de extra verkoopwinst doorschuiven naar de nieuwe woning.
Door de krapte op de woningmarkt en de bereidheid om verder te reizen kunnen we voorzichtig stellen dat kopers minder waarde lijken te hechten aan een bepaalde plaats, dan de afgelopen jaren. De ontwikkelingen in de wereld zoals de oorlog in Oekraïne hebben op dit moment nog geen invloed op de woningmarkt. Wel heeft de vluchtelingenstroom effect voor de toch al ontstane krapte op de huizenmarkt.
Voor starters blijft het moeilijk op de woningmarkt. Er worden niet voldoende betaalbare woningen gebouwd. Zo blijft de markt voor starters helaas nog op slot zitten. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals woningen voor mensen uit het eigen dorp en zogenoemde Tiny House projecten. Hiervoor moeten gemeenten meewerken aan de verkoop van extra grond.
Voor doorstromers zijn er meer kansen op de woningmarkt. Hun huidige woning is flink meer waard geworden. Er zijn kopers die even in de wachtstand zijn gegaan. Ze hopen dat de markt rustiger wordt en dat overbieden tot het verleden behoord. Misschien zijn er ook kopers die wachten tot de huizenprijzen misschien wel weer gaan dalen. Door Corona en de oorlog in Oekraïne wordt alles duurder. We zijn massaal aan het verbouwen gegaan. Door Corona zijn er niet voldoende bouwmaterialen en is bouwen duurder geworden. Dit zien we door de decennia heen gebeuren en dit geeft inflatie. Door Corona en de oorlog gaat dit proces opeens veel sneller. De vraag is dan ook of de materialen en goederen in de nabije toekomst nog wel goedkoper gaan worden of dat nu toeslaan het juiste moment is. De hypotheekrente is flink aan stijgen. Bij het kopen van een woning moet je er rekening mee houden dat jouw woning sneller verkocht is, dan dat je een andere woning hebt aangekocht. Wij raden je dan ook aan om eerst een woning aan te kopen, voordat je jouw woning te koop zet. Dit was een aantal jaren geleden wel anders. Toen duurde de verkoop van woningen langer en liep je het risico dat je de lasten voor twee woningen moest dragen. Kies je in de huidige markt eerst voor de verkoop van je woning voordat je gaat aankopen, dan loop je het risico dat je onder tijdsdruk snel iets moet kopen of tijdelijk moet gaan huren.
Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat voor een bezichtiging, dan weet je bij het uitbrengen van een bieding wat je mogelijkheden zijn. Als je vooraf jouw hypotheek mogelijkheden hebt laten berekenen, kun je bij een bod aangeven dat de benodigde hypotheek haarbaal is. De verkoper van de woning heeft dan een soort zekerheid dat je financiële mogelijkheden berekend zijn. Omdat een verkoper vaak meerdere biedingen ontvangt, kunnen wij als tip meegeven dat een persoonlijke motivatie (een uitleg waarom je graag de woning wil kopen) met eventueel foto’s daarbij, kan helpen om bij de verkoper een gunfactor te krijgen. De verkoper krijgt dan een beter beeld en gevoel bij jou als potentiële koper.
Heb je verhuisplannen, wij helpen je graag! Wil je een vrijblijvende afspraak inplannen voor de verkoop van jou woning of heb je hulp nodig bij de aankoop van een woning, Neem dan gerust contact met ons op via 0314-200 150 en vraag naar Ellen of Roger.
Kantoor gesloten rondom de feestdagen
Ons kantoor is de volgende dagen gesloten:
Woensdag 27 april
Donderdag 5 mei
Vrijdag 6 mei
Donderdag 26 mei
Vrijdag 27 mei
Maandag 6 juni
Voor schademeldingen of voertuigwijzigingen kun je ons altijd bereiken op 0314 - 200 150 en eventueel de voicemail inspreken.